Media
W lipcu Komisja Europejska zalegalizowała do importu oraz przerobu odporne na substancję czynną glifosat 3 odmiany soi GMO – podaje FAMMU/FAPA.
Sejm opowiedział się za przedłużeniem na kolejne dwa lata możliwości stosowania pasz zawierających GMO.
Ponad stu laureatów nagrody Nobla wezwało organizację ekologiczną Greenpeace, by wycofała sprzeciw wobec genetycznie modyfikowanej żywności.
Mimo wieloletnich zmagań malaria pozostaje chorobą, która każdego roku zabija ok. 500 tys. ludzi na świecie. Najskuteczniejszym lekiem w walce z malarią jest artemizyna, związek pozyskiwany z bylicy rocznej – Artemisia annua, występującej w Azji. Rozwiązaniem tego problemu mogą być genetycznie modyfikowane rośliny.
Wywiad z prof. Janem Krzysztofem Ludwickim, kierownikiem Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka w Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie. Jego zdaniem określenie głoszenie haseł „Polska wolna od GMO” jest szkodliwe.
Pasze GMO – czy będą dopuszczone w 2017 r.?
Chiny są największym konsumentem GMO na świecie. Importują prawie 82 mln ton soi GM, co odpowiada zaspokojeniu 88 proc. potrzeb państwa. Mimo że to jeden z największych po USA producentów kukurydzy, Chiny wytwarzają jej za mało, wspierając się dostawami zza Oceanu (ok. 4 mln. ton).
W stanowisku z 16 lutego 2016 r. na temat sposobów radzenia sobie z szerzącym się wirusem Zika Światowa Organizacja Zdrowia poparła wykorzystanie „nowych sposobów walki” z epidemią, włączając w to genetycznie modyfikowane komary.
Włoski naukowiec – prof. Federico Infascelli – stał się obiektem zainteresowania mediów po tym jak, został oskarżony o fałszowanie wyników badań naukowych. Uniwersytet w Neapolu wszczął już procedurę dyscyplinarną wobec podejrzanego, a czasopismo naukowe, w którym publikował naukowiec, poinformowało o retrakcji ostatniej pracy z powodu wykrytego autoplagiatu. Wszystko wskazuje na to, że to dopiero początek problemów pana Infascelliego.
Artykuł poświęcony głośnej sprawie w USA dotyczącej ujawnienia korespondencji email dotyczącej związków dwóch profesorów amerykańskich uniwersytetów ze światem biznesu oraz organizacjami pozarządowymi. Tłem jest spór o zastosowanie inżynierii genetycznej podczas tworzenia odmian roślin o nowych cechach (GMO).