GBE - Polska Zielona Biotechnologia w Europie dostarcza informacje o biotechnologii rolniczej.

Członkowie GBE Polska

 

 

growingvoices
Biotechnologia

  • 2015-06-08

Superziemniak

Rośliny genetycznie modyfikowane uprawiane są na świecie od 20 lat. Ich uprawa skutkuje ogromnymi korzyściami dla środowiska (m.in. zmniejszenie zużycia pestycydów o ok. 500 mln. kg) i rolników (znaczący wzrost dochodów).
  • 2015-05-20

Morfina wyprodukowana na drożdżach GMO. Wszystko „domowym sposobem”

Wystarczy dostarczyć jedynie zwykłej glukozy – mówią naukowcy z University of California. Badacze opisali na łamach pisma „Nature Chemical Biology” metodę wytwarzania morfiny z drożdży i cukru. Metoda jest naprawdę prosta i w przyszłości może być powtórzona „domowymi sposobami”.
  • 2015-05-20

Niemieccy naukowcy chcą znakowania produktów GM

Niemieccy naukowcy, którzy popierają wykorzystanie roślin GM w rolnictwie, skierowali do Bundestagu petycję, domagając się wprowadzenia znakowania produktów do wytworzenia których wykorzystano by organizmy genetycznie modyfikowane.
  • 2015-04-24

KE zezwoliła na import 19 GMO, w tym stosowanych w żywności i paszy

Komisja Europejska dała w piątek zielone światło dla importu do UE 19 organizmów modyfikowanych genetycznie, w tym 17 rodzajów kukurydzy, soi, bawełny i rzepaku GMO stosowanych w żywności i paszy oraz dwóch gatunków goździków.
  • 2015-04-22

Batat naturalnie genetycznie modyfikowany

W marcu dużo mówiło się o badaniach, w których wykazano, że w genomie człowieka znajduje się co najmniej 145 genów „zapożyczonych” od niespokrewnionych gatunków (głównie bakterii i grzybów). Co najciekawsze – w zdecydowanej większości przypadków nie wiadomo, za co odpowiadają te geny. Właśnie ukazała się kolejna publikacja, która jeszcze bardziej podważa mit „nienaturalności” GMO.
  • 2015-04-16

Kleiber: GMO, czyli Globalna Manipulacja Opinii

Wiele osób i organizacji w licznych krajach Unii Europejskiej konsekwentnie artykułuje pogląd o szkodliwości organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). U podstaw tej postawy leży godna szacunku, choć skomplikowana w praktycznym stosowaniu zasada maksymalnej ostrożności.
  • 2015-04-03

Bakterie GM narzędziem w walce z otyłością

Otyłość jest jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych dotykających społeczeństw państw Zachodu. Mimo wielu obietnic nadal nie udało się znaleźć skutecznych terapii ograniczających to schorzenie. Coraz większa liczba doniesień naukowych wskazuje, że istotnym czynnikiem wpływającym na rozwój otyłości może być mikroflora bakteryjna przewodu pokarmowego człowieka.
  • 2015-02-24

Przybywa upraw GMO. Najwięcej jest ich w USA

Według międzynarodowej organizacji biotechnologicznej ISAAA, powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych w 2014 r. w stosunku do 2013.r wzrosła o 3,6 proc. Najwięcej takich upraw znajduje się w Stanach Zjednoczonych. A ponad 90 proc. rolników uprawiających rośliny genetycznie zmodyfikowane gospodaruje na małych działkach w krajach rozwijających się.
  • 2015-02-14

Konflikt interesów a badania bezpieczeństwa GMO

W świecie naukowym panuje dosyć zgodny konsensus naukowy co do bezpieczeństwa roślin GM i produktów żywnościowych z nich uzyskiwanych.
  • 2015-02-13

Jabłka, które nie brązowieją. USA zatwierdziły nowe odmiany GMO

USA zatwierdziły dwie odmiany genetycznie zmodyfikowanych jabłek (GMO), które zostały zaprojektowane tak, by nie brązowiały - donosi Reuters. Tym samym odrzucono głos branży ekologicznej, która starała się zablokować wprowadzenie do obrotu nowych odmian GMO.
1  «««  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9  »»»  17
wstecz do góry

Prawo

prawo i gmo

Ekonomia

ekonomia

Nauka

nauka

Media
Media
2006 © GBE - Green Biotechnology in Europe
realizacja: ideo powered by: edito cms