GBE - Polska Zielona Biotechnologia w Europie dostarcza informacje o biotechnologii rolniczej.

Członkowie GBE Polska

 

 

growingvoices
Biotechnologia

  • 2015-11-19

FDA zezwoliła na sprzedaż i konsumpcję pierwszego zwierzęcia GM

Historyczna decyzja amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) – po trwającym 20 lat procesie oceny ryzyka genetycznie modyfikowanego łososia wydano pozwolenie na jego produkcję, sprzedaż i konsumpcję.
  • 2015-10-16

Naukowiec do wynajęcia

Informacja na temat dziennikarskiego śledztwa dotyczącego Charlesa Benbrooka.
  • 2015-09-22

Osy naturalnie modyfikują genomy motyli

W marcu opublikowano pracę, której autorzy wykazali, że w genomie człowieka znajduje się co najmniej 145 genów „zapożyczonych” od niespokrewnionych gatunków (głównie bakterii i grzybów), co najciekawsze – w zdecydowanej większości przypadków nieznana jest rola tych genów.
  • 2015-08-18

To nie my wymyśliliśmy GMO, ono samo się wymyśliło

Geny korzystają z różnych sposobów podróży między organizmami: czasem są to duże i nagłe skoki, a czasem małe kroczki trwające tysiąclecia.
  • 2015-08-01

Ta „cholerna” omacnica

Na większości plantacji kukurydzy w tym roku omacnica prosowianka pojawiła się wcześniej i w większym nasileniu niż przez rokiem.
  • 2015-07-28

Transgeniczne ćmy ochronią uprawy kapustnych?

Brytyjska firma Oxitec wyspecjalizowała się w badaniach nad genetycznie modyfikowanymi owadami.
  • 2015-07-24

Kongres przeciw znakowaniu żywności GM

Izba Reprezentantów amerykańskiego kongresu przyjęła wczoraj kontrowersyjną ustawę, która uniemożliwi poszczególnym stanom wprowadzanie wymogu znakowania żywności zawierającej GMO.
  • 2015-07-19

Projekt KE ws. zakazu stosowania GMO bez szans na przyjęcie

Państwa UE ostro krytykują kontrowersyjną propozycję Komisji Europejskiej, która daje krajom "28" prawo wprowadzenia zakazu stosowania GMO w żywności oraz paszach zwierzęcych. Również Parlament Europejski chce jej odrzucenia.
  • 2015-07-16

Czym zastąpią soję w paszach

Perspektywa zakazu stosowania w żywieniu zwierząt w naszym kraju śruty sojowej z odmian GMO wyzwala dyskusje, czym zastąpić ten główny komponent białkowy pasz. Istotne jest również nie tylko, czym zastąpić śrutę sojową, ale też - skąd pozyskać ekonomiczne źródło białka paszowego, wobec spadającej ostatnio opłacalności produkcji zwierzęcej, szczególnie trzody i mleka.
  • 2015-06-16

Co warto wiedzieć o żywności GM

Informacja na temat prelekcji dr. Sławomira Sowy na temat GMO. Zwrócił on uwagę, że na świecie technologia ta uznawana jest za bezpieczna i zyskuje coraz większe uznanie.
1  «««  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9  »»»  17
wstecz do góry

Prawo

prawo i gmo

Ekonomia

ekonomia

Nauka

nauka

Media
Media
2006 © GBE - Green Biotechnology in Europe
realizacja: ideo powered by: edito cms