GBE - Polska Zielona Biotechnologia w Europie dostarcza informacje o biotechnologii rolniczej.

Członkowie GBE Polska

 

 

growingvoices
Biotechnologia
  • >>O żywności od kuchni
    • 2016-01-13

    O żywności od kuchni

    Artykuł poświęcony głośnej sprawie w USA dotyczącej ujawnienia korespondencji email dotyczącej związków dwóch profesorów amerykańskich uniwersytetów ze światem biznesu oraz organizacjami pozarządowymi. Tłem jest spór o zastosowanie inżynierii genetycznej podczas tworzenia odmian roślin o nowych cechach (GMO). Pierwszy z nich to Kevin Foita, biolog molekularny i szef wydziału nauk ogrodniczych w University of Florida oraz zwolennik GMO. W jego przypadku organizacje przeciwne GMO odkryły, że otrzymał on grant w wysokości 25 tys. dolarów z firmy Monsanto na popularyzację tematyki GMO. Naukowiec bronił się przed zarzutami o korupcję, tym iż pieniądze nie zostały przekazane mu bezpośrednio tylko na konto uczelni, zaś same środku mógł tylko spożytkować na popularyzację tematyki związanej z GMO. Drugim jest Charles Benbrook, specjalizujący się w ekonomii rolniczej i do niedawna zatrudniony w Washington State University. W jego przypadku sytuacja wyglądała znacznie gorzej. Z ujawnionej korespondencji mailowej Benbrooka wynikało, że tylko w 2013 r. biznes organiczny wypłacił mu pensje w wysokości ponad 128 tyś. dol. Do Benbrooka zwrócił się również australijski producent żywności organicznej i aktywista anty-GMO George Kailis, informując, że ma kilku znaczących fundatorów, szukających dowodów naukowych na brak bezpieczeństwa roślin GMO. Potrzebne im są one do procesów sądowych z australijskimi rolnikami korzystającymi z biotechnologii. Benbrook odpowiedział, że w ciągu 4-8 miesięcy jest gotów coś takiego przygotować, jeśli będzie dysponował „odpowiednimi funduszami", bo w normalnym akademickim trybie sporządzenie takiej publikacji naukowej zajmuje kilka lat. Swój przyspieszony tryb wycenił zaś na 100 tyś. dol. Innymi słowy, był gotów stworzyć „dowód naukowy" pod z góry założoną tezę. Zaproponował również, że może we wspomnianych procesach sądowych zeznawać jako ekspert, a usługa taka w jego przypadku kosztuje 200 dol. za godzinę pracy.

    Więcej na: http://archiwum.polityka.pl/art/o-zywnosci-od-kuchni,449269.html
    wstecz do góry

    Prawo

    prawo i gmo

    Ekonomia

    ekonomia

    Nauka

    nauka

    Media
    Media
    2006 © GBE - Green Biotechnology in Europe
    realizacja: ideo powered by: edito cms