GBE - Polska Zielona Biotechnologia w Europie dostarcza informacje o biotechnologii rolniczej.

Członkowie GBE Polska

 

 

growingvoices
Biotechnologia
  • >>Korzyści ze stosowania kukurydzy Bt
    • 2007-04-02

    Korzyści ze stosowania kukurydzy Bt

    DORCHESTER (2 Kwiecień, 2007) - Chociaż w 2006 roku w Unii Europejskiej powierzchnia upraw odpornej na szkodniki kukurydzy (Bt) zajmowała tylko 65,000 ha (na terenie 7 państw UE), uprawy te przyczyniły się do wzrostu dochodów rolników uprawiających kukurydzę genetycznie zmodyfikowaną, przyniosły korzyści dla zdrowia ludzi i konsumentów mięsa zwierząt karmionych paszą o podwyższonej jakości oraz przyniosły korzyści dla środowiska związane ze zmniejszeniem zużycia środków owadobójczych, co wynika z niniejszego opracowania.
    “Rolnicy, konsumenci i środowisko, wszyscy czerpią zyski z zastosowania tej technologii. Jest ironicznym, że większość krajów Unii Europejskiej ignoruje jej zastosowanie, odrzucając tym samym ogromne korzyści, jakie niesie ze sobą jej wykorzystanie, powiedział Graham Brookes, dyrektor PG Economics – autor opracowania.
    To opracowanie oferuje pierwsze od 1998 roku, wszechstronne spojrzenie na temat wpływu upraw kukurydzy Bt odpornej na szkodniki, od czasu kiedy to po raz pierwszy w Hiszpanii oficjalnie wysiano kukurydzę genetycznie zmodyfikowaną.
    Najważniejsze wnioski pochodzące z opracowania „Korzyści z zastosowania genetycznie zmodyfikowanej, odpornej na szkodniki kukurydzy Bt w Unii Europejskiej: pierwsze rezultaty na pdst. upraw prowadzonych w latach 1998 – 2006”, to:
    ·                  W regionach upraw kukurydzy porażonych omacnicą prosowianką, główny wpływ zastosowania technologii Bt to wzrost plonów w porównaniu do upraw konwencjonalnych. Średni wzrost plonów był często na poziomie +10%, a nawet więcej. 
    ·                  W roku 2006 użytkownicy kukurydzy Bt, średnio zyskali dodatkowo od 65 do 141 euro z hektara.  Jest to równe ze zwiększeniem zysków z 12 do 21%. 
    ·                  W niektórych regionach, kukurydza Bt wpłynęła znacząco na podniesienie jakości ziarna poprzez znaczne zmniejszenie poziomu mikotoksyn w ziarnie. To z kolei przynosi korzyści zdrowotne dla zwierząt, które najczęściej spożywają kukurydzę (ale również może mieć zastosowanie w sektorze żywności dla ludzi, jeśli zostanie wykorzystane).
    ·                  Tam, gdzie wcześniej rolnicy stosowali insektycydy do zwalczania omacnicy prosowianki, zastosowanie technologii Bt przyniosło korzyści dla środowiska ze względu na zmniejszenie zużycia insektycydów oraz redukcję zużycia paliw, co z kolei związane jest ze zmniejszeniem emisji CO2 do atmosfery.
    Pełen raport dostępny jest na stronie internetowej
    wstecz do góry

    Prawo

    prawo i gmo

    Ekonomia

    ekonomia

    Nauka

    nauka

    Media
    Media
    2006 © GBE - Green Biotechnology in Europe
    realizacja: ideo powered by: edito cms