GBE - Polska Zielona Biotechnologia w Europie dostarcza informacje o biotechnologii rolniczej.

Członkowie GBE Polska

 

 

growingvoices
Biotechnologia
  • >>Co warto wiedzieć o żywności GM
    • 2015-06-16

    Co warto wiedzieć o żywności GM

    Informacja na temat prelekcji dr. Sławomira Sowy na temat GMO. Zwrócił on uwagę, że na świecie technologia ta uznawana jest za bezpieczna i zyskuje coraz większe uznanie. W chwili obecnej 65 krajów (członkowie UE plus 37 z innych państw) wydało decyzje o autoryzacji roślin GM (import, żywność i pasze, uprawy), a w 28 krajach są one uprawiane. Łącznie wydano ponad 3 tyś. Decyzji o autoryzacji dla blisko 360 modyfikacji dla 27 gatunków roślin. Najwięcej autoryzowanych modyfikacji (ponad 200) ma Japonia, choć sama nie uprawia roślin GM. W USA wydano autoryzację dla przeszło 170 modyfikacji, w Kanadzie dla 155, a w UE dla 73 (łącznie z wycofanymi). Ciągle rośnie areał roślin GM i aktualnie wynosi on ponad 180 min ha. Ponad 80% uprawianej na świecie soi - to rośliny GM, prawie 70% bawełny, 30% kukurydzy (w USA 80%) i 25% światowych upraw rzepaku.

    Źródło:
    Agro Serwis 2015-06-16 Co warto wiedzieć o żywności GM
    wstecz do góry

    Prawo

    prawo i gmo

    Ekonomia

    ekonomia

    Nauka

    nauka

    Media
    Media
    2006 © GBE - Green Biotechnology in Europe
    realizacja: ideo powered by: edito cms