Co warto wiedzieć o żywności GM
Informacja na temat prelekcji dr. Sławomira Sowy na temat GMO. Zwrócił on uwagę, że na świecie technologia ta uznawana jest za bezpieczna i zyskuje coraz większe uznanie. W chwili obecnej 65 krajów (członkowie UE plus 37 z innych państw) wydało decyzje o autoryzacji roślin GM (import, żywność i pasze, uprawy), a w 28 krajach są one uprawiane. Łącznie wydano ponad 3 tyś. Decyzji o autoryzacji dla blisko 360 modyfikacji dla 27 gatunków roślin. Najwięcej autoryzowanych modyfikacji (ponad 200) ma Japonia, choć sama nie uprawia roślin GM. W USA wydano autoryzację dla przeszło 170 modyfikacji, w Kanadzie dla 155, a w UE dla 73 (łącznie z wycofanymi). Ciągle rośnie areał roślin GM i aktualnie wynosi on ponad 180 min ha. Ponad 80% uprawianej na świecie soi - to rośliny GM, prawie 70% bawełny, 30% kukurydzy (w USA 80%) i 25% światowych upraw rzepaku.
Źródło: Agro Serwis 2015-06-16 Co warto wiedzieć o żywności GM