Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego (USA) podsumowali dorobek badawczy z ostatnich 30 lat i stwierdzili, że żywność modyfikowana genetycznie nie wpływa na zmianę właściwości produktów odzwierzęcych. Mięso, mleko, czy jaja uzyskiwane od zwierząt karmionych paszami GMO są równie zdrowe i bogate w składniki odżywcze, co pozostałe artykuły spożywcze.
Genetycznie modyfikowane pasze zostały wprowadzone do użytku w 1996 roku. Od tego czasu rząd Stanów Zjednoczonych zatwierdził stosowanie 19 zmodyfikowanych roślin (m.in. rzepaku, soi, lucerny i buraków cukrowych) w celu karmienia zwierząt hodowlanych. Według szacunków badaczy obecnie 95 proc. krów, świń, kóz, kur i innego ptactwa jest choć po części żywiona składnikami pochodzącymi z upraw GMO.
W Polsce od 1 stycznia 2013 roku obowiązuje nowelizacja ustawy o paszach modyfikowanych genetycznie, która dopuszcza ich stosowanie w żywieniu zwierząt do końca 2016 roku.
Źródło: http://www.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_www.pap.pl&_PageID=1&s=infopakiet&dz=nauka&idNewsComp=&filename=&idnews=181341&data=&status=biezace&_CheckSum=2112402228