GBE - Polska Zielona Biotechnologia w Europie dostarcza informacje o biotechnologii rolniczej.

Członkowie GBE Polska

 

 

growingvoices
Biotechnologia
  • >>Portugalscy rolnicy chcą korzystać z nowoczesnyc...
    • 2011-10-10

    Portugalscy rolnicy chcą korzystać z nowoczesnych technologii

    Powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanej kukurydzy wzrosła w Portugalii o 3000 hektarów i wyniosła łącznie 7 843 ha w roku 2011. Portugalscy rolnicy uprawiali w tym roku o blisko 60% więcej tej odmiany kukurydzy niż w roku poprzednim. Ten imponujący wzrost pokazuje potrzebę stosowania bardziej innowacyjnych technologii rolniczych w Unii Europejskiej. W porównaniu do Ameryki Północnej i Południowej, Azji i Afryki, Unia Europejska zatwierdziła o wiele mniej produktów GM, co wpływa bezpośrednio na konkurencyjność rolników.
    Portugalscy rolnicy wskazują, że potrzebny jest dostęp do nowych technologii w rolnictwie. Obecnie w Unii Europejskiej dopuszczono do uprawy tylko dwie odmiany roślin GM: odporną na szkodniki kukurydzę, która pozwala zmniejszyć straty powodowane przez głównego jej szkodnika, omacnicę prosowiankę, oraz odmianę ziemniaka wykorzystywaną w przemyśle papierniczym.
    W Hiszpanii również zanotowano wzrost upraw GMO w tym roku. Kukurydza GM była uprawiana na blisko 100 000 hektarów. Szacuje się, że dochody hiszpańskich rolników z takich upraw sięgnęły 65 mln euro (1996-2009) dzięki uprawie kukurydzy odpornej na szkodniki. Badania Joint Research Center wykazały, że uprawa modyfikowanej genetycznie kukurydzy zwiększyła dochód o blisko 122 euro na hektar, doprowadziła do zwiększenia plonów o 11,8% na polach o wysokim porażeniu przez omacnicę prosowiankę oraz skutkowała zmniejszeniem kosztów stosowania insektycydów o około 20 euro na hektar. 
    Joao Grilo, portugalski rolnik z doliny Mondego w dystrykcie Coimbra, powiedział: „Uprawiam kukurydzę GM od 2006 roku, wybrałem ją, ponieważ zauważyłem korzyści – zdrowsze rośliny z powodu mniejszych uszkodzeń powodowanych przez szkodniki, wyższe zbiory i lepsza jakość ziarna. Dla mnie bardzo ważne jest, aby więcej odmian GM było dostępne dla europejskich rolników. Kontaktuję się z rolnikami w innych krajach, którzy uprawiają inne rośliny GM i oni mają wyższe plony. Importujemy od nich różne rośliny GM do Europy, jednak sami nie możemy ich uprawiać na naszych polach. Konkurujemy o ten sam rynek, ale na nierównych zasadach. Mając dostęp do uprawy większej ilości genetycznie zmodyfikowanych odmian roślin moglibyśmy sprawić, że portugalskie i europejskie rolnictwo stanie się bardziej zrównoważone. Jednak ponownie Europa i Portugalia pozostaje w tyle za resztą świata.”
    Pedro Fevereiro, profesor i badacz z Plant Cell Biotechnology oraz Prezes Centrum Informacji o Biotechnologii (CIB Portugal) wyjaśnił: „W następnych latach będziemy świadkami istotnych zmian klimatycznych, które będą miały wpływ na abiotyczne i biotyczne czynniki stresowe, które rośliny uprawne będą musiały znosić w przyszłości, w szczególności w rejonie śródziemnomorskim. Uprawy genetycznie modyfikowane są jednymi z już dostępnych technologii, dzięki którym można uporać się z tymi trudnościami. Produktywność musi zostać zwiększona, a ta technologia już udowodniła możliwość wykorzystania maksymalnego potencjału upraw, chroniąc rośliny przed szkodnikami, chorobami i chwastami, w czasie tworzenia produktów, które są zdrowe i bezpieczne. Na całym świecie korzysta się z tych technologii od ponad 15 lat. Już czas, aby również europejscy rolnicy mogli czerpać zyski z tej technologii’”
    Carel du Marchie Sarvaas, dyektor EuropaBio ds. Zielonej Biotechnologii w Europie, powiedział :  „Unijni rolnicy tracą od 440 do 930 mln euro każdego roku, z powodu braku dostępu do genetycznie modyfikowanych roślin, które mogliby uprawiać. Są również inne utracone korzyści dla środowiska, takie jak bezorkowe metody uprawy, oszczędność paliwa, zmniejszenie emisji dwutlenku węgla i zmniejszenie oprysków pestycydami. Nie ma wątpliwości, że te uprawy przynoszą korzyści rolnikom i środowisku tam gdzie się je uprawia – w przeciwnym razie dlaczego ponad 15 milionów rolników na całym świecie je uprawia?”
     
    Korzyści z upraw GM:
    - Wyższa produktywność: więcej plonów na mniejszej ilości ziemi uprawnej
    - Lepsze dochody rolników: globalny dochód sięgnął 7 bilionów euro w 2009 roku
    - 53% dochodów w 2009 roku przypadało na rolników z krajów rozwijających się, zarobili oni blisko 1 bilion euro więcej uprawiając rośliny GM
    - Mniejsza ilość zabiegów uprawowych prowadzi do oszczędności paliwa i pieniędzy, pozwala też zredukować emisję dwutlenku węgla - odpowiadające wg danych z 2009 roku usunięciu blisko 8 milionów samochodów z naszych dróg
    - Brak konieczności stosowania środków ochrony roślin pozwala rolnikom zaoszczędzić pieniądze wydawane na ten cel
    - 2/3 korzyści z upraw roślin GM są dzielone pomiędzy rolników i konsumentów, podczas gdy 1/3 przypada na producentów i dostawców nasion
    - Wyższe plony pomagają zachowywać naturalne siedliska
    - Uprawy GM pomagają w oszczędzaniu wody
     
    Źródło:
     
    Bardziej szczegółowe informacje można znaleźć:
     
    No easy fix: Simply using more of everything to produce more food will not work. The Economist, Special Report on Feeding the World, February 2011.
    wstecz do góry

    Prawo

    prawo i gmo

    Ekonomia

    ekonomia

    Nauka

    nauka

    Media
    Media
    2006 © GBE - Green Biotechnology in Europe
    realizacja: ideo powered by: edito cms