GBE - Polska Zielona Biotechnologia w Europie dostarcza informacje o biotechnologii rolniczej.

Członkowie GBE Polska

 

 

growingvoices
Biotechnologia
  • >>Rośliny biotechnologiczne nadal pomagają sprosta...
    • 2019-09-24

    Rośliny biotechnologiczne nadal pomagają sprostać wyzwaniom związanym ze zwiększoną populacją i zmianami klimatu

    70 krajów na świecie stosuje odmiany biotechnologiczne do uprawy i importu (dane z 2018 r.), zgodnie z raportem organizacji ISAAA pt. „Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops in 2018. Dwadzieścia sześć krajów (21 krajów rozwijających się i 5 krajów rozwiniętych) uprawia na 191,7 milionach hektarów odmiany biotechnologiczne, co oznacza wzrost o 1,9 miliona hektarów względem rekordowego roku 2017. Stosowanie odmian biotechnologicznych przez rolników na całym świecie pokazuje, że uprawy biotechnologiczne nadal pomagają sprostać globalnym wyzwaniom związanym z głodem, niedożywieniem i zmianami klimatu.

     

    W 2018 r. w raporcie „Stan Bezpieczeństwa Żywnościowego i Żywienia na Świecie” opracowanego przez ONZ odnotowano, że skala głodu przez ostatnie trzy lata cały czas rośnie i zrównuje się z najwyższym rekordowym poziomem sprzed dekady. Ponadto w innym raporcie „Globalny raport na temat kryzysów żywnościowych w 2017 r.” ujawniono, że głód i niedożywienie nadal rosną, a około 108 milionów osób w 48 krajach jest zagrożonych lub poważnie zagrożonych brakiem dostępu do żywności. Rośliny biotechnologiczne posiadające takie cech jak np. zwiększony plon, większa odporność na szkodniki, lepsza zawartość składników odżywczych są niezaprzeczalnie niezbędne, aby sprostać globalnym wyzwaniom, które mają wpływ na życie tak wielu rodzin na całym świecie.

     

    „Technologia GM ma pozytywny wkład w wiele aspektów bezpieczeństwa żywnościowego. Zwiększając plony i zmniejszając straty, przyczynia się do zwiększenia dostępności żywności dla większej liczby rodzin. Dzięki umożliwieniu rolnikom udoskonalenie procesów uprawy i włączenia ich do nowoczesnego łańcucha dostaw, zwiększyła dostęp do żywności. Podnosząc dochody rolników i wsi, poprawiła ich sytuację ekonomiczną. Dzięki rygorystycznym standardom programów bezpieczeństwa i higieny żywności przyczyniła się do lepszego wykorzystania żywności” mówi dr Paul S. Teng, przewodniczący zarządu ISAAA. „Chociaż biotechnologia rolnicza nie jest jedynym kluczem do zwiększenia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego, jest ważnym narzędziem naukowym w multidyscyplinarnym zestawie narzędzi”.

     

    Ilość odmian biotechnologiczne wzrosła około 113-krotnie od 1996 r., a ich łączna powierzchnia upraw wynosi 2,5 miliarda hektarów, co pokazuje, że biotechnologia jest najszybciej przyjętą technologią upraw na świecie. W krajach z długim okresem wysokiej adaptacji, zwłaszcza USA, Brazylia, Argentyna, Kanada i Indie, wskaźniki adopcji głównych upraw kształtują się na poziomie zbliżonym do 100%, co wskazuje, że rolnicy preferują tę technologię upraw w porównaniu z tradycyjnymi odmianami. Wraz ze wzrostem potrzeb rolników i konsumentów, na rynku w 2018 r. pojawiły się bardziej różnorodne odmiany biotechnologiczne i o różnych cechach. Do tych odmian biotechnologicznych należą ziemniaki o cechach niesinienia, niebronzowienia, zmniejszenia zawartości akrylamidu i odporności na zarazę późną; trzcina cukrowa odporna na owady i suszę; niebrązowiące jabłka; oraz rzepak i szafran o wysokiej zawartości kwasu oleinowego.

     

    Raport ISAAA podkreślił również następujące kluczowe fakty:

    ·         5 krajów o największej powierzchni upraw odmian biotechnologicznych (USA, Brazylia, Argentyna, Kanada i Indie) łącznie stanowiło 91% globalnej powierzchni upraw odmian biotechnologicznych.

    ·         Soja biotechnologiczna jest najpopularniejszą odmianą stosowaną na świecie i obejmując 50% globalnego obszaru upraw odmian biotechnologicznych.

    ·         Obszar upraw odmian biotechnologicznych o wielu cechach stale się zwiększa i zajmuje 42% globalnej powierzchni obszaru upraw odmian biotechnologii.

    ·         Rolnicy w 10 krajach Ameryki Łacińskiej posadzili 79,4 mln hektarów odmian biotechnologicznych.

    ·         Dziewięć krajów w Azji i Pacyfiku zasadziło 19,13 miliona hektarów upraw biotechnologicznych.

    ·         Indonezja, jako pierwsza w Azji uprawia trzcinę cukrową odporną na suszę, opracowaną w ramach partnerstwa publicznego (University of Jember) i prywatnego (Ajinomoto Ltd.).

    ·         Królestwo eSwatini (wcześniej Suazi) dołączyło do Południowej Afryki i Sudanu w uprawie roślin biotechnologicznych w Afryce, wprowadzając bawełnę IR. Nigeria, Etiopia, Kenia i Malawi wydały zezwolenia na sadzenie bawełny IR otwierającej Afrykę na przyjęcie odmian biotechnologicznych.

    ·         W Europie Hiszpania i Portugalia nadal stosują uprawę kukurydzy biotechnologicznej w celu walki z omacnicą prosowianką.

    ·         Nowe kombinacje odmian i cech na polach to trzcina cukrowa odporną na owady i suszę; rzepak i szafran o wysokiej zawartości kwasu oleinowego.

    ·         Zezwolenia na uprawę odmian biotechnologicznych w 2019 r. obejmują między innymi bawełnę i soję nowej generacji odporną na herbicydy, bawełnę o niskiej zawartości gossypolu, lucernę o niskiej zawartości ligniny, rzepak omega-3 i krowiankę IR.

     

    Dzięki stale rosnącemu stosowaniu upraw odmian biotechnologicznych na całym świecie, zyskują na tym rolnicy. „Mieliśmy dość odchwaszczania i opryskiwania pestycydami w celu zwalczania szkodników i chwastów. Gdy technologia ta została wprowadzona, szybko z niej skorzystaliśmy” powiedział Frans Mallela, rolnik z prowincji Limpopo w Południowej Afryce. Le Thanh Hai, jeden z pierwszych producentów kukurydzy biotechnologicznej w prowincji Vinh Phuc w Wietnamie, powiedział, że kukurydza biotechnologiczna przyczyniła się do ożywienia hodowli kukurydzy w ich prowincji i podkreśliła, że wielu rolników uprawia kukurydzę biotechnologiczną ze względu na jej korzyści. Rosalie Ellasus, rolniczka z Pangasinan na Filipinach, powiedziała, że stosuje kukurydzę Bt, ponieważ uzyskała większy plon przy niższych kosztach produkcji w porównaniu do konwencjonalnych odmian kukurydzy. „Nie było nawet śladu szkodników, biorąc pod uwagę, że nie stosowaliśmy środków owadobójczych. Co więcej, nie musimy już codziennie odwiedzać naszego pola kukurydzy, co daje nam spokój” dodała Ellasus.

     

    KONIEC

    Źródło: http://isaaa.org/resources/publications/briefs/54/

     

    Krótko o ISAAA:

    Organizacja ISAAA (The International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications) jest organizacją non-profit z międzynarodową siecią centrów mających przyczynić się do złagodzenia głodu i ubóstwa poprzez dzielenie się wiedzą i zastosowaniami biotechnologii upraw. Clive James, emerytowany prezes i założyciel ISAAA, żył i pracował przez ostatnie 30 lat w krajach rozwijających się w Azji, Ameryce Łacińskiej i Afryce, poświęcając swoje wysiłki na rzecz badań i rozwoju rolnictwa, koncentrując się na biotechnologii upraw i globalnym bezpieczeństwie żywieniowym.

    wstecz do góry

    Prawo

    prawo i gmo

    Ekonomia

    ekonomia

    Nauka

    nauka

    Media
    Media
    2006 © GBE - Green Biotechnology in Europe
    realizacja: ideo powered by: edito cms