Ważne: Strona GBE Polska wykorzystuje pliki cookies.
W naszym serwisie stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowania serwisu do preferencji użytkownika. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w Polityce Plików Cookies. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym lub ich usunięcie możliwe jest w po właściwym skonfigurowaniu ustawień przeglądarki internetowej. Więcej o blokowaniu i usuwaniu plików cookies znajdziesz w Polityce Plików Cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.
Instytucje publiczne odpowiedzialne za bezpieczeń...
2012-11-15
Instytucje publiczne odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności odrzucają badania prof. Seraliniego dotyczące kukurydzy NK 603
Instytucje publiczne odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności odrzucają badaniaprof. Seraliniego dotyczące kukurydzy NK 603
We wrześniu2012 roku opublikowano wyniki badania przeprowadzonego przezfrancuskiegoprofesoraGilles-Eric Séralini. Na ich podstawie pojawiły się nagłówkizprzerażającymizdjęciamiszczurów, u których rzekomo rozwinęły sięnowotwory w związku ze spożyciem genetycznie zmodyfikowanejkukurydzy NK 603.
Instytucje publicznena szczeblu Unijnymorazco najmniej10instytutów krajowych od początkulistopada 2012 roku weryfikują wyniki badań. Eksperci powołani przez instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności w swoich krajach odrzucili wyniki badania izgodzili się, żenie ma podstawdo kwestionowaniawcześniejoceny bezpieczeństwakukurydzyNK603.
Oznacza to, żeprodukt tenjestco najmniej tak samo bezpieczny jak konwencjonalna kukurydza.
Instytucje, które odrzuciły wyniki badań i ich opinie: