GBE - Polska Zielona Biotechnologia w Europie dostarcza informacje o biotechnologii rolniczej.

Członkowie GBE Polska

 

 

growingvoices
Biotechnologia
  • >>Bakterie GM narzędziem w walce z otyłością
    • 2015-04-03

    Bakterie GM narzędziem w walce z otyłością

    Zbliżają się święta. Przez te kilka dni wielu osobom zapewne nieco przybędzie kochanego ciałka. Być może pomocne w walce w zrzuceniu kilku kilogramów mogłyby okazać się bakterie genetycznie modyfikowane?

    Otyłość jest jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych dotykających społeczeństw państw Zachodu. Mimo wielu obietnic nadal nie udało się znaleźć skutecznych terapii ograniczających to schorzenie. Coraz większa liczba doniesień naukowych wskazuje, że istotnym czynnikiem wpływającym na rozwój otyłości może być mikroflora bakteryjna przewodu pokarmowego człowieka. W związku z powyższym bakterie żyjące np. w żołądku stały się obiektem zainteresowań badaczy, poszukujących sposobu na walkę z otyłością.


    Jedną z potencjalnych strategii może być zastosowanie genetycznie modyfikowanych bakterii jelitowych, które wytwarzałyby do przewodu pokarmowego związki będące odpowiednikami naturalnych substancji – inhibitorów łaknienia. Zespół naukowców z Vanderbilt University (USA) postanowił wykorzystać w tym celu lipid NAPE (N-acyl-fosfatydyloetanolamina).


    NAPE jest naturalnie wytwarzany przez komórki układu pokarmowego podczas trawienia pokarmu. Niemal natychmiast ulega przekształceniu w cząsteczki sygnałowe NAE (N-acetyloamid). N-acetyloamid powoduje zmniejszenie łaknienia. Niestety dieta bogata w tłuszcze powoduje zmniejszenie efektywności wytwarzania NAPE, co zaburza mechanizmy regulujące apetyt i może sprzyjać otyłości.

     

    Cały tekst:  http://gmo.blog.polityka.pl/2015/04/03/bakterie-gm-narzedziem-w-walce-z-otyloscia/

    wstecz do góry

    Prawo

    prawo i gmo

    Ekonomia

    ekonomia

    Nauka

    nauka

    Media
    Media
    2006 © GBE - Green Biotechnology in Europe
    realizacja: ideo powered by: edito cms