GBE - Polska Zielona Biotechnologia w Europie dostarcza informacje o biotechnologii rolniczej.

Członkowie GBE Polska

 

 

growingvoices
Biotechnologia
  • >>Większe, zdrowsze, odporniejsze
    • 2014-04-27

    Większe, zdrowsze, odporniejsze

    Truskawki można kupić już na każdym rogu – bez względu na porę roku – więc niech ten owoc posłuży za przykład naszych umiejętności manipulowania przyrodą. Otóż truskawek próżno szukać w naturze, czyli rosnących gdzieś dziko. Powstały bowiem dzięki skrzyżowaniu (wymieszaniu genów) dwóch gatunków poziomek – jednego z Ameryki Północnej, a drugiego z Chile. Tyle że dokonanemu nie na kontynencie amerykańskim, ale w Europie w połowie XVIII w. dzięki eksperymentom hodowlanym.

    Truskawka to tylko czubek wielkiej góry roślin uprawnych stworzonych przez człowieka. Prawie wszystko, co zjadamy (poza nielicznymi wyjątkami, jak np. grzyby leśne czy jagody), choć wydaje się naturalne, takim nie jest. W lasach i na łąkach rosną bowiem wyłącznie przodkowie i krewni roślin uprawnych, często w ogóle nieprzypominający tego, co widać na polach i w sadach rolników. Świetnym przykładem może być kukurydza i jej dziki przodek, czyli trawa teosinte. Różnica w wyglądzie obydwu roślin jest równie znaczna jak między wilkiem, od którego pochodzą wszystkie psy, a ratlerkiem czy pekińczykiem.

    Czym się straszy dzieci

    Tak ogromne zmiany są wynikiem poważnej ingerencji człowieka w DNA roślin i zwierząt za pomocą selekcji i krzyżówek. W przypadku roślin metody te okazały się jednak niewystarczające, więc sięgnięto po inne. Od kilkudziesięciu lat hodowcy stosują tzw. mutagenezę. (...)

     

    Więcej na stronie: http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1578103,1,gmo-wciaz-budzi-emocje.read

    wstecz do góry

    Prawo

    prawo i gmo

    Ekonomia

    ekonomia

    Nauka

    nauka

    Media
    Media
    2006 © GBE - Green Biotechnology in Europe
    realizacja: ideo powered by: edito cms